Tudni akarja, mit eszik? Még várjon

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2018. január 25. 06:02
Magyarországon egyelőre alapszinten működik az élelmiszerek nyomon követése, holott a rendszer bevételt is termelhetne a vállalatoknak. Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetője beszélt a részletekről.

A nyomon követés 2002 óta kötelező a vállalkozásoknak. Ez részben az élelmiszer-biztonsággal függ össze, másrészt a cégek gazdasági működésére is komoly hatással van - ismertette az agrártárca Élelmiszeripari Főosztályának vezetője.

Laszlovszky Gábor elmondta: a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform 2015-ben azért jött létre, hogy

a cégek megismerjék a nemzetközi szabványokat és a mobilkommunikáció alapú megoldásokat.

A cél az, hogy az egész élelmiszer-ellátási láncban kiépüljön ez a rendszer. Nyugat-Európában ez a vállalkozásoknak nem teher, hanem pluszbevételt jelent, részben a rendszer nyújtotta információknak köszönhetően.

Így például Franciaországban ha egy üzletben megvásárolt csirkehús azonosítóját valaki az erre szolgáló honlapon lekérdezi, megtudhatja,

hol kelt ki a csirke a tojásból, milyen takarmánnyal etették, milyen állatorvosi beavatkozásokon ment keresztül és hol
vágták le.

Laszlovszky Gábor közölte, hogy Magyarországon ez így még nem működik, a platform létrehozásával most állunk a nulladik lépcsőfokon.

A részletekről a Nemzeti Élelmiszer Nyomonkövetési Platform honlapján lehet tájékozódni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Élelmiszer nyomonkövetés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást