A konyhakész termékeket hatósági, laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatoknak is alávetették a szakemberek. Laboratóriumban megmérték – többek közt – a halrudak fehérje- és sótartalmát, a nehézfém szennyezők előfordulását, valamint elvégezték a halfajok azonosítását, és ellenőrizték azok jelölését is.
A laboratóriumi vizsgálat során megállapították, hogy a nehézfém tartalom egyik terméknél sem haladta meg a jogszabály által megengedett határértéket, a sótartalom is megfelelt a jelölésen feltüntetett értéknek, két termék esetében a jelöltnél alacsonyabb fehérjetartalmat mutattak ki.
Bár a termékek nagyobb részét halfiléből készítik, de sok olyan termék is található a piacon, amelyek alapja aprított, vagy darált halhús, illetve halhúspép.
Ha a halrudacska nem filé alapanyagból készült, arról a vásárlót egyértelműen tájékoztatni kell a termék megnevezésében.
Ezért súlyos hibának számított, ha a termék megnevezés nem megfelelő volt. Hozzátették: kisebb hiányosságnak számítottak a tápértékjelöléssel és az adalékanyagok pontatlan megjelenítésével kapcsolatos eltérések.
A szakemberek 13 terméknél ellenőrizték a fajazonosságot, amely során egy esetben találtak eltérést a jelölt és a laboratórium által megállapított faj között. A laboratóriumi vizsgálat csomagoláson feltüntetett “chilei szürke tőkehal” helyett “észak-csendes-óceáni hekk” halfilé tartalmat állapított meg.
Valamennyi termék megfelelt az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak, azonban egyéb hiányosságokat feltárt a vizsgálat.
A Nébih három esetben figyelmezteti a vállalkozásokat, és kötelezi a hibák kijavítására, a súlyosabb jelölési hibák miatt 12 terméknél pedig összesen 600 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki – közölték.