Ki a felelős, ha nem világít az utcai lámpa?

Infostart
2017. augusztus 3. 06:06
Az önkormányzatok felelőssége a közvilágítás működtetése a településeken – mondta az InfoRádiónak az ELMŰ szóvivője. Boross Norbert hangsúlyozta, ha egy utcában legalább három lámpa nem világít, akkor a hibát még aznap ki kell javítani.

„Általában a területileg illetékes áramszolgáltatók működtetik azt a hibabejelentőt, amely összesíti az egyes hibákat. Ez az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport esetében Budapestre, Nógrád, Heves és Borsod megyére igaz” - közölte a szóvivő.

„Mivel a közvilágítás javítását az önkormányzat végzi, az önkormányzat pedig sok esetben más vállalkozót bíz meg ezzel, az adott vállalkozóhoz kerül ki ez a feladat.

Éppen ezért ennek végrehajtásáért és időkorlátjáért az áramszolgáltató nem tud felelni” - mondta Boross Norbert.

Hozzátette: a legkönnyebben az adott szolgáltató telefonszámán vagy mobilapplikációján keresztül lehet bejelenteni a hibát.

„Nyilván ha hozzánk olyan panaszbejelentés érkezik, ami a mi munkánkat érinti, akkor azt orvosoljuk.

Ám a települések legnagyobb részén más vállalkozások működnek. Ezeket inkább csak értesíteni tudjuk”

- fogalmazott az ELMŰ szóvivője.

Hangsúlyozta: az önkormányzat feladata a közvilágítási rendszer működtetése, amit a legtöbb esetben alvállalkozókkal hajtat végre. Ezért a hibával célszerű az adott önkormányzatot megkeresni, hiszen ő a megrendelő, ő bízta meg az adott vállalkozást a javítással.

Elmondta, hogy az önkormányzatok nagyon sokféle szerződést köthetnek különböző hibaelhárítási határidőkkel. Létezik azonban egy alap közvilágítási előírásrendszer, amely szerint

azokat a hibákat, amelyek háromnál több lámpatestet érintenek, viszonylag hamar, lehetőség szerint még az adott napon ki kell javítani.

„Hogy ez a valóságban megtörténik-e, mi nem tudjuk ellenőrizni, ha nem mi vagyunk a megbízottak. Ha mi vagyunk a megbízottak, akkor természetesen ezt végre is hajtjuk” - mondta a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy egy olyan bonyolult rendszerben, ahol más a megbízó, a szolgáltató, az ellenőrző és a hiba kijavítója, kit terhel a felelősség, ha a közvilágítás hiánya miatt baleset történik, Boross Norbert úgy válaszolt, hogy

mivel a közvilágítási feladat ellátása az önkormányzat feladata, ezért első körben ő a felelős, ha baleset történik.

Persze az önkormányzat jogosan hárítja tovább a felelősséget, ha az alvállalkozó nem megfelelő munkát végzett – tette hozzá az Elmű szóvivője.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Ki a felelős, ha nem világít az utcai lámpa?
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást