Nagy mennyiségben
a héten elsőként a sárgadinnye kerülhet a boltokba, majd július elején a békési és a baranyai görögdinnye,
nem sokkal ezután pedig a tolnai, a hevesi, ezek után pedig a szabolcsi görögdinnye kerülhet a piacra, illetve az üzletek polcaira - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője.
Süle Katalin hozzátette: a termelők bizakodnak, hogy finom lesz az idei dinnye is, hiszen
a magyar dinnye Európában a legjobb minőségű.
Jelezte: az a cél, hogy a hazai áru többségét itthon, a magyar fogyasztók érjék el, de exportra is termelnek a magyar gazdálkodók. A két legnagyobb dinnyetermesztő országban - Görögországban és Olaszországban - ugyanis tíz százalékkal csökkentek a dinnye termőtermőterületek a tavalyi évhez képest, a kereslet azonban továbbra is megvan a gyümölcs iránt.
Magyarországon 5 ezer hektáron termesztenek görögdinnyét, összesen
200 ezer tonna össztermésre számítanak a gazdálkodók.
Ebből 120-150 ezer tonna kerül a hazai piacokra - nálunk az egy személyre jutó fogyasztás évente 10-15 kilogramm -, a többit exportra szánják.
A magyar görögdinnyének nagyon jó az íz- és zamatanyaga, és színén is látható a jó minőség - hangsúlyozta a szóvivő.
Hozzátette, hogy most már nagyon különleges fajták is elérhetőek: ilyen a fekete héjú, a sárga húsú vagy a mag nélküli dinnye is.
A magyar sárgadinnye szintén nagyon jó minőségű a piacon, termesztése pedig 10 százalékkal nőtt az elmúlt évekhez képest.
Tehát nagyon jó minőségű és nagyobb mennyiségű sárgadinnye áll idén rendelkezése - jelezte Süle Katalin.