A karácsonyi rohanásban azonban sok minden elkerülheti a figyelmünket. Pedig a tökéletes ünnepi vacsorához megfelelő alapanyagok szükségesek - jelezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
A Nébih azt tanácsolja, hogy az ételkészítéshez mindig megbízható helyről vásároljunk, nézzük meg a csomagolást, ellenőrizzük a termék frissességét.
Ahhoz pedig, hogy a közös ünneplés a legtökéletesebben sikerüljön, és betegség nélkül teljenek el az ünnepek, érdemes pár alapszabályt betartanunk az ételkészítés során is. Ezek közé tartozik a megfelelő higiénia: nevezetesen az alapanyagok elkülönítése, az alapos sütés, főzés és a gyors lehűtés és hűtött tárolás.
Az ünnepek után járjunk el körültekintően a megmaradt ételeket fogyasztásakor - ajánlják.
Alapszabály, hogy ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak. A hűtést nem igénylő ételek, mint például a bejgli, a pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat.
A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben.
Két-három napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket! A maradék ételt pedig mindig forrósítsuk át fogyasztás előtt - tanácsolja a Nébih.