Lemondott Spéder Zoltán az FHB elnöki posztjáról

InfoRádió
2016. október 14. 18:50
Az FHB Jelzálogbank péntek délután bejelentette a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy Spéder Zoltán, a társaság igazgatóságának elnöke lemondott a banknál betöltött tisztségéről. A bank azt is közölte, hogy október 14-én, tőzsdén kívüli tranzakció keretében, 480,- Ft/db árfolyamon összesen 15.572.668 db, 100,- Ft névértékű, „A” sorozatú, névre szóló dematerializált FHB törzsrészvényt átruházott a Fókusz Takarék és a B3 Takarék javára.

A BÉT honlapján olvasható tájékoztatók:

FHB Nyrt. - rendkívüli tájékoztatás ügyletkötésről

FHB Nyrt. - rendkívüli tájékoztatás személyi változásról

Spéder Zoltán 2008. április 29-e óta töltött be igazgatósági tagi, illetve elnöki pozíciót a társaságnál, és az elmúlt években kiemelkedő volt a szerepe az FHB Bankcsoport fejlődésében - hangsúlyozza a társaság közleménye, amely a nyolc év során elért eredmények között többek az alábbiakat sorolja fel:

  • 2008 és 2010 között teljeskörűvé váltak a kereskedelmi banki, vállalati és befektetési szolgáltatások a banknál.
  • 2010-ben az Allianz Hungária Biztosítóval stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a bank, az Allianz Bank akvizíciója pedig lendületet adott a lakossági bankszámla és betéti üzletág, valamint a vállalati üzletág fejlődésének.
  • Az FHB Kereskedelmi Bank és az Allianz Bank mintegy 9 hónapja levezényelt migrációja az időszak legnagyobb hazai informatikai projektje volt.
  • 2013 szeptemberében az FHB Csoport tagja lett a Diófa Alapkezelő, amelynek kezelt vagyona 15,7 milliárd forintról 413 milliárdra emelkedett, és az alapkezelő az intézményi vagyonkezelés területén is jelentős szereplővé vált.
  • 2013 novemberében zárult a Díjbeszedő Csoport egy részének megvásárlása, amelynek révén az FHB Csoportba került a Díjbeszedő Faktorház, a Díjnet Zrt. és a Díjbeszedő Informatikai Kft., valamint az FHB 50%-os tulajdont szerzett a Magyar Posta Befektetési Szolgáltatóban.
  • A Magyar Postával kötött stratégiai együttműködési megállapodás keretében elindult az FHB-termékek, előbb a betétek, majd 2014 tavaszától a bankszámlák, 2015 nyarán pedig a személyi kölcsön értékesítése a postahelyeken.
  • Az FHB Jelzálogbank 2014 elején a MATAK Zrt.-ben lévő részesedésén keresztül közvetetten 13,75%-os tulajdoni hányadot szerzett a Takarékbankban. 2015 szeptembere óta az FHB Jelzálogbank és az FHB Kereskedelmi Bank is tagja a szövetkezeti hitelintézeti integrációnak.
  • Az FHB Csoport megerősítette piaci pozícióit, a számlavezetett lakossági ügyfelek száma közel hétszeresére emelkedett, dinamikusan bővült a vállalati hitelezés, mára közel 350 ezer lakossági és több mint 10 ezer vállalati ügyféllel rendelkeznek.

A társaság igazgatósága és ügyvezetése kifejezte köszönetét és elismerését Spéder Zoltánnak elnökként kifejtett tevékenységéért.

A Spéder Zoltán többségi befolyása alatt álló A64 Vagyonkezelő Kft. ma tőzsdén kívüli tranzakció keretében, 480,- Ft/db árfolyamon összesen 15.572.668 db, 100,- Ft névértékű, "A" sorozatú, névre szóló FHB törzsrészvényt ruházott át a Fókusz Takarék és a B3 Takarék javára.

Az ügylet eredményeképpen

  • az A64 Vagyonkezelő Kft. közvetlen, és Spéder Zoltán A64 Vagyonkezelő Kft.-n keresztül gyakorolt közvetett befolyása a Társaságban 14,354%-os tulajdoni arányról és 16,554%-os szavazati arányról 0%-ra csökkent, míg
  • a Fókusz Takarék a Társaságban 8.620.534 darab, 9,164% szavazati jogot képviselő "A" sorozatú törzsrészvénnyel rendelkezik, mely alapján a Fókusz Takarék által a Társaságban birtokolt szavazati jog aránya összesen 9,900%, illetőleg
  • a B3 Takarék a Társaságban 6.952.134 darab, 7,390% szavazati jogot képviselő "A" sorozatú törzsrészvénnyel rendelkezik, mely alapján a B3 Takarék által a Társaságban birtokolt szavazati jog aránya összesen 7,627%.

A tranzakciót követően Spéder Zoltán fennmaradó közvetlen szavazati aránya 0,017%, közvetett szavazati aránya 0,319%.

(Spéder Zoltán az inforadio.hu-t is kiadó Közép-Európai Média Zrt. többségi tulajdonosa)