Sütni vagy főzni való? Mostantól tudni fogja!

Infostart
2016. szeptember 6. 14:00
Új jelölés segíti a vásárlókat eligazodni a burgonyák között. Szeptember elseje óta kötelező ezt alkalmazni – mondta el az InfoRádiónak Jordán László, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal elnökhelyettese.

Még májusban jelent meg a rendelet, amelynek végrehajtására szeptemberig adtak türelmi időt a forgalmazóknak. Szeptember elsejétől viszont már kötelező alkalmazni azokat a jelöléseket a burgonyára, amelyeket a szabályozás előír.

Az általános előírások szerint a forgalmazásnál eddig is kötelező volt feltüntetni a termék faját - vagyis azt, hogy burgonyáról van szó -, valamint származási országát. Most viszont már a fajtáját is pontosan meg kell nevezni. Az pedig teljesen új elem, hogy fel kell tüntetni azt is: milyen főzési típusba sorolható a termék - mondta el az InfoRádiónak a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal elnökhelyettese.

Jordán László ismertetése szerint attól függően, hogy mennyi a burgonya keményítő tartalma, három típus létezik: A, B, és C. Az A kategóriába tartozó burgonyának a legkisebb a keményítő tartalma. Ezt a típust nevezik salátaburgonyának, mert főzés közben nem esik szét, egyben marad. Az átmeneti B típus praktikusan a főzni való, a C típusú pedig a sütni való burgonya. Ez utóbbi kategóriába tartoznak a pürének, gombócnak, tésztaalapanyagnak kifejezetten alkalmas burgonyafajták is.

„Ezen adatok kötelező feltüntetése segítséget jelent a fogyasztónak. Az utóbbi néhány évtizedben ugyanis olyan sok burgonyafajta jelent meg, hogy ember legyen a talpán, aki el tud igazodni közöttük. A fogyasztó pedig a bőség zavarával küzdve nem tudja, mihez nyúljon” - jelezte Jordán László.

A rendelet megjelenése előtt csomagolt és forgalmazott burgonyákon még nem kell szerepeltetni ezeket a jelöléseket, a későbbieken viszont igen. Május óta a régi készletek vélhetően teljesen kifogytak és elvileg most már a forgalmazóknál csak olyan burgonya lehet, amelyek csomagolásán az új típusú jelölés szerepel. Olyan terméket pedig ezután már nem lehet forgalmazni, amelyen nem szerepelnek ezek a jelölések.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sütni vagy főzni való? Mostantól tudni fogja!
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást