Elemző: A tőzsde élénkülne a Gyurcsány által meghirdetett programtól

Infostart
2008. február 19. 13:50
A Cashline elemzője szerint a magyar tőzsde élénkítését szolgálná leginkább az új tulajdonosi program, amelyről a kormányfő beszélt a parlamentben. Sarkadi-Szabó Kornél közölte, ha vonzó állami cégek a tőzsdére mennének, akkor talán más nagy cégek is elgondolkodnának erről.

Az elmúlt években a háztartások kimaradtak a tőzsdei kereskedésből, ami hosszú távon a legmagasabb hozamot ígérő befektetési forma. Az utolsó lehetőség a bevonásukra a még állami kézben lévő vállalatok bevezetése a tőzsdére - mondta az InfoRádióban a Cashline elemzője.

Sarkadi-Szabó Kornél szerint erre a legalkalmasabbak a stratégiai vállalatok lennének, például az MVM Zrt., vagy az olyan nyereséges cégek, mint a Szerencsejáték Zrt. De bevezethető lenne a tőzsdére az Állami Autópálya Kezelő Zrt. is vagy a Magyar Posta.

Szerinte, ha további nagyvállalatokat, például a Trigránitot bevezetnék a tőzsdére. Vagy az ott már jelenlévő cégek leányvállatai is megjelennének.

Így az értéktőzsde forgalma a kétszeresére is emelkedhetne, amely a régió egyik legnagyobb piacává tenné. Ez pedig az ott jelen lévő vállalatok értékét is növelné.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfői parlamenti beszédében jelentette be új tulajdonosi programját, amely szerint állami cégekben néhány ezer forint induló befizetéssel akár százezer forintos részvénycsomag megvásárlására lesz lehetőség, részletfizetéssel és adókedvezménnyel.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást