Mosonyi: "Nagyon pozitív" évet zárt a MOL

Infostart
2008. február 15. 17:08
Jó eredménnyel zárta 2007-et a MOL Nyrt., ami a többi között az akvizícióknak is köszönhető - mondta az InfoRádiónak a társaság vezérigazgatója. Mosonyi György 2008-ra hasonló eredményt vár a cégtől.
Hogyan értékeli a tavalyi évet?

Nagyon pozitívnak

, hiszen majdnem elértük a 2006-os rekorderedményünket. Az árfolyamváltozás miatt dollárban számolva 5 százalékkal meghaladtuk, forintban azonban 4 százalékkal elmaradtunk attól.

Az eredményeket a finomítás húzta a leginkább. Mely tényezők hatottak pozitívan?

Elsősorban az, hogy 8 százalékkal növeltük az értékesített volument, emellett igyekeztünk közvetlenül a végfelhasználóknak értékesíteni, kiiktatva az exportban a közvetítőket; ez javította az eredményességet. Fontos az is, hogy egészséges volt az iparági környezet, amelyben magasak voltak a finomítói marginok.

Kutatás-termelésben kicsit elmaradtak a várakozásoktól. Mi volt ennek az oka?

A Szőreg-1 gázmező kitermelését leállítottuk, ami önmagában 14 százalékkal csökkentette a magyarországi termelést, ez pedig forintban is jelentős kiesést okozott. A dollár-forint árfolyamváltozása miatt nem élveztük előnyét az emelkedő kőolajáraknak, a csökkenő termelés és a stagnáló, forintban kifejezett árak miatt az upstream (kutatás-termelés) teljesítménye nem érte el a tavalyelőtti szintet.

Mit várnak az idei évtől?


A kőolajárak valószínűleg megmaradnak a mostanában tapasztalt magas szinten, és a finomítói környezet is hasonló lesz az elemzők szerint. Amennyiben a várakozások teljesülnek, nagy az esélye annak, hogy megismételjük a jó teljesítményt 2008-ban is. A downstreamre (finomítás, feldolgozás és értékesítés) hatással lesz, hogy idén két finomítónk karbantartás miatt leáll, ezt az időszakot vásárolt termékkel kell majd áthidalnunk, ami csökkenti majd a nyereségességet. Ugyanakkor az olaszországi, mantovai finomító megvásárlásával plusz 2,6 millió tonnát tudunk termelni, ez pedig növekedést jelent. Az upstream területén stagnáló gáz-, és kis mértékben csökkenő kőolajtermelésre számítunk, ahol a valamivel kisebb magyarországit részben kompenzálja majd a növekvő külföldi termelés.

Hanganyag: Panulin Ildikó