Õrizetbe vették a rekordösszeget elbukó brókert

Infostart
2008. január 26. 15:51
A rendőrség őrizetbe vette és kihallgatja azt a brókert, aki szabálytalan ügyleteivel a gyanú szerint közel 5 milliárd euró kárt okozott a francia Societe Generale banknak.

Jerome Kerviel hollétéről azóta nem lehetett semmit tudni, hogy hétfőn kirobbant a botrány Franciaország második legnagyobb bankjánál.

A 31 éves férfi férfi ügyvédje és családja szerint a bróker ártatlan, ugyanakkor a rendőrség pénteken házkutatást tartott a lakásában, valamint a bank központjában.

Korábbi hírek szerint a férfi múlt héten főnökei előtt elismerte, hogy sorozatosan a számára engedélyezett nagyságrendnél jóval nagyobb összegeket mozgatott meg.

A bróker szabálytalan ügyletei önmagukban is legalább 1,7 milliárd euró veszteséget okoztak, a botrány nyomán azonban zuhanni kezdett a pénzintézet részvényeinek árfolyama, ami a jelenleg becsült 4,9 milliárd euróra (mintegy 1270 milliárd forint) hizlalta a veszteséget.

Nemzetközi pénzügyi elemzők úgy vélik, hogy a Societe Generale a volt brókere által kötött ügyletek gyors lebontásával hozzájárulhatott a hét eleji tőzsdei összeomláshoz.