Rácz Margit: "Nem tartozom a legoptimistább magyarok közé"

Infostart
2007. december 29. 10:56
Az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatásvezetője szerint Magyarországon az a legnagyobb probléma a megszorításokkal, hogy élesek a jövedelmi különbségek, és sok a szegény ember. Rácz Margit az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: kérdéses, hogy 2009-ben lesz-e adócsökkentés.

Az 1990-es évek elején ratifikált Maastrichti Szerződés tartalmazza azt a kitételt, hogy - akár az eurózóna tagja egy ország, akár nem - a folyó fizetési mérleg hiánya nem haladhatja meg a bruttó nemzeti össztermék 3 százalékát - emlékeztetett az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatásvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában.

Rácz Margit hozzátette: ennek a feltételnek a teljesítéséről mind a 27 tagállamnak éves jelentést kell küldenie, amivel természetesen a magyar politikusok is tisztában vannak.

"Görögország 5-6 évig hazudott ebben az ügyben, majd radikális intézkedésekkel le kellett építeni a hiányát. Ezért érdemes szinten tartani a hiányt. Egyet nem szabad: a három százalékból nem szabad hatot, a hatból pedig tízet csinálni" - mondta a szakember, emlékeztetve arra, hogy Magyarország 10 százaléknál állt meg.

"Olyat nem szabad csinálni, hogy valamilyen szokatlanul kemény intézkedéssorozattal kelljen visszarángatni a hiányt, mert ez megrázza az országot. Amikor kiderült, hogy a magyar hiányt el kell kezdeni csökkenteni, akkor egyértelművé vált, hogy ha Magyarország megígéri: három év alatt lecsökkenti ezt a hiányt, akkor az egy hegymenet, mindenhol megszorítások lesznek és bekövetkezik az az állapot, mint Németországban a kilencvenes években, amikor minden politikus tudja, hogy a növekedés elindításához adókat kell csökkenteni. Csakhogy a költségvetés stabilizálásakor nem lehet bevételi forrásokról lemondani" - elemezte a helyzetet Rácz Margit.

Az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatásvezetője szerint a magyar problémák ott kezdődtek, hogy meg kellett emelni az adókat, ráadásul fehéríteni is kellett a gazdaságot. Az egészségügy privatizációjával és a nyugdíjrendszer módosításával rugalmasabbá válik a kiadási oldal, ami lehetővé teszi az adók csökkentését és így a növekedés beindítását.

"Én nem tartozom a legoptimistább magyarok közé, 2008-ban nem lesz adócsökkentés. Ezt egyébként a magyar pénzügyminiszter kissé körmönfontan ugyan, de megmondta. Hogy 2009-ben mi lesz, az attól függ, hogy a kiadási oldalt miként lehet a hatalmas rendszerek hiányaitól megkönnyíteni, hiszen ha a kiadási oldal csökken, akkor lehet adót csökkenteni" - mondta Rácz Margit.

"Gazdagabb országokban ugyanezt a reformot csinálják, van vizitdíj és bizonyos szolgáltatásokat privatizálnak. Magyarországon az a nagyon nagy probléma, hogy élesek a jövedelemkülönbségek és létezik egy szegény réteg. Kérdés, hogy ez utóbbi miként tud majd talpon maradni" - tette fel a kérdést az MTA Világgazdasági Kutatóintézet kutatásvezetője.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást