Rábólintottak a Richter részvényesei a vásárlásra

InfoRádió / MTI
2007. december 18. 18:23
A Richter Gedeon Nyrt. rendkívüli közgyűlésén a részvényesek jóváhagyták a lengyel Polpharma csaknem teljes tulajdonának megszerzéséről szóló szerződést.

A Richter Gedeon Nyrt. keddi rendkívüli közgyűlésén 99,8 százalékos szavazati arányban jóváhagyták az Amszterdamban bejegyzett Genefar BV-vel kötött szerződést a lengyel Polpharma S.A. 99,65 százalékának megszerzéséről új kibocsátású részvények ellenében.

A 231 milliárd forint értékű ügylet révén a Richter a közép-kelet-európai régió vezető gyártója lesz és a második legnagyobb a lengyel gyógyszerpiacon. A közgyűlésen a részvényesek tudomásul vették az oroszországi Akrihin gyógyszercég megvásárlásáról kötött szerződést is.

Közben a Budapesti Értéktőzsdén szárnyaltak a Richter részvényei; az árfolyam 3,3 százalékkal került feljebb, a nap végén a társaság papírjaival 41200 forinton kereskedtek.

Korábban a Richter vezérigazgatója az InfoRádióban azt mondta: a tranzakció értéke meghaladja a 231 milliárd forintot.

A társulás új részvények kibocsátásával jön létre, melynek következtében a Polpharma tulajdonosa, a Genefar 25 százalékos tulajdonos lesz a társaságban, a Richter cserébe a Polpharma 99,65 százalékos tulajdonosa lesz.

Bogsch Erik szerint szívesen használták volna a cég készpénzállományát erre az akvizícióra, de a Genefar kifejezett ragaszkodott a Richter-részvényekhez, így egy zártkörű kibocsátás alapján kap majd a magyar vállalat papírjaiból.

A vezérigazgató hangsúlyozta: a régióban egyértelműen Lengyelország a legnagyobb piac, ahol a Polpharma a második legnagyobb cég, 5,4 százalékos piaci részesedéssel.

Az üzletember szerint a tranzakció lehetővé teszi, hogy a Richter vezető szerepe megmaradjon Magyarországon, emellett pedig megmarad a további terjeszkedés lehetősége, mind a terápiás területeken, mind földrajzilag.