Szakképzettek bérminimuma - mennyi lesz jövőre?

Infostart
2007. október 26. 18:45
Az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén a munkavállalói oldal elutasította a munkáltatói oldalnak azt a kérését, hogy a szakképzettek bérminimuma 2008-ban maradjon a 2007-es szinten. A munkaadók szerint azonban a béremelési megállapodás betarthatatlan.

A jövő évi bérnövekedés - amelyről még 2005-ben állapodtak meg a felek - jelentősen meghaladná az idei inflációt, így az sok helyen megoldhatatlan terheket róna a foglalkoztatókra - érveltek az OÉT ülésén a munkaadók.

A munkavállalók azonban azzal vágtak vissza: mindezt már akkor is tudták a felek, amikor megállapodtak. Épp ezért ők nem akarják az országos érdekegyeztetés szintjére emelni a kérdést, szerintük a munkaadóknak erről alacsonyabb szinten kell tárgyalásokat kezdeményezniük.

Elmozdulás így valószínűleg nem lesz az ügyben. Így látja ezt a munkaadók szóvivője, Dávid Ferenc is.

A pénteki tárgyalások egyik eredménye lehet azonban az, ha a kormány az éves 50 millió forintos árbevételnél kevesebben produkáló vállalkozások számára a társasági adó mértékét 18 százalékról 10 százalékra csökkenti, ha a különbözetet a cégek munkahelyteremtésre fordítják. Dávid Ferenc elmondta: ezt várhatóan támogatni fogja a korány.

Nem sikerült eredményeket elérni azonban a kisadók összevonásának megakadályozásában. Bár ezt a munkaadók és a munkavállalók is elutasítják, a kormány egyelőre nem enged a kérdésben.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Borsik János (munkavállalói oldal)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Dávid Ferenc (munkaadói oldal)
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást