Varga Mihány: újra kell gondolni a minimálbér adómentességét

InfoRádió / MTI
2007. október 4. 12:16
A nyugdíjreform ügye pártállástól függetlenül konszenzust teremt a szakértők között - jelentette ki Kiss Péter kancelláriaminiszter a Pénzügykutató és az Allianz Hungária által szervezett csütörtöki konferencián, ahol Varga Mihály, a Fidesz alelnöke tízpontos nyugdíjreform javaslatot tett.

A költségvetésnek az idén 500 milliárd forinttal kell kiegészíteni a 2600 milliárd forintos összegű nyugdíjkasszát, ezért mind rövid, mind hosszabb távon változtatni kell az egyensúly megteremtése érdekében - mondta Kiss Péter. Még az idén a törvényhozás elé kerül az előrehozott nyugdíjazás újraszabályozása, a javaslat szerint a férfiak 60, a nők 59 év felett lennének jogosultak az előrehozott nyugdíjra - jelezte a miniszter.

Varga Mihály szerint ki kell jelölni a nyugdíjreform indulásának céldátumát, hogy tudjuk a "partraszállás idejét", s erre a 2013. év alkalmasnak tűnik. A volt pénzügyminiszter többek között a magyarországi 57,3 százalékos alacsony aktivitási ráta növelését, a minimálbér adómenteségének újragondolását, a munkaerőpiacon való maradást ösztönző rendszert és a 2001-ben megkezdett állami egyéni számlás nyugdíjrendszer kiépítésének folytatását javasolta.

"A nyugdíjrendszert, akárcsak az egészségügyet, ki kell venni a politikai osztály homokozójából" - figyelmeztetett ismét Bokros Lajos professzor, a Közép-Európai Egyetem vezérigazgatója.