Interneten árverezhet a jövő évtől az APEH

Infostart
2007. október 2. 18:02
Amennyiben a parlament megszavazza, január 1-jétől elektronikus úton kerülhet sor az adóhivatali árverésekre. Budai Bernadett kormányszóvivő bejelentése szerint erre a lépésre a visszaélések visszaszorítása miatt volt szükség.

A jövő évi adótörvények lehetővé teszik, hogy elektronikus úton, az interneten keresztül kerüljön sor az adóhivatali árverésekre - jelentette be a kormányszóvivő. Budai Bernadett szerint erre a lépésre azért van szükség, mert egyes szervezett csoportok részt vesznek az adóhatósági árveréseken, és különböző módszerekkel manipulálják azokat.

Példaként említette, hogy a többi érdeklődőt ráveszik arra, hogy ne licitáljanak, és így rendkívül alacsony áron kerülnek az ingó és ingatlanok a tulajdonukba.

Az elmúlt két és fél évben több mint 12 ezer árverésre került sor, ahol a becsült érték 19 milliárd forint lett volna, a visszaélések miatt azonban csupán 3 milliárd forint folyt be az adóhivatal kasszájába, ami nagyon alacsony érték - mondta a kormányszóvivő.

Szerinte az elektronikus árverés nagyobb nyilvánosságot és ellenőrizhetőséget jelent és mindennek köszönhetően növekedhet az árbevétel. "Az elektronikus árveréseken a részvétel feltétele regisztráció a magyarország.hu ügyfélkapuján, a nyertes pedig az lesz, aki a legmagasabb ajánlatot teszi, de ennek az ajánlatnak el kell érnie a becsült érték 50 százalékát. Amennyiben sikertelen lesz egy árverés, ezt követően hagyományos úton próbálja meg az értékesítést az adóhivatal" - mondta Budai Bernadett, aki szerint az új rendszer olcsóbb, költséghatékonyabb és ellenőrizhetőbb lesz.

Hanganyag: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást