A gázszállítás csökkentésével fenyegeti Ukrajnát a Gazprom

InfoRádió / MTI
2007. október 2. 19:04
Oroszország a gázszállítások csökkentésével fenyegeti Ukrajnát, ha kifizetetlen gázszámláit október végéig nem rendezi. A Gazpromnak, közleménye szerint, az ukrán gázexport nyomán 1,3 milliárd dolláros adóssága keletkezett.

Ukrajna "rendszeresen" megsérti a fennálló megállapodásokat - mondta a Gazprom egyik szóvivője, akit az Interfax idézett.

Az ukrajnai parlamenti választások kimenetelétől tette függővé Oroszország a nyugati szomszédjának szállított gáz árának alakulását. "Minden attól függ, ki alakít kormányt, és hogy az új kabinet miképpen tárgyal (Moszkvával)" - mondta a gázár alakulásáról Viktor Csernomirgyin kijevi orosz nagykövet a Kommerszant című ukrán lapnak néhány napja.

Oroszország a Nyugat-barát Juscsenkót hatalomra segítő, narancsszínű forradalomként emlegetett kijevi események után kevesebb, mint egy évvel bejelentette, hogy 2006 januárjától világpiaci áron - vagyis az addigi kedvezményes ár mintegy négy és félszereséért - szállít gázt Ukrajnának.

Miután Kijev nem volt hajlandó megfizetni a magasabb árat, a Gazprom 2006 első napjaiban leállította az Ukrajnának szánt szállításokat. A kiesések Európát is sújtották, átmenetileg megcsappant a Magyarországra érkező földgáz mennyisége is.