Változhat az adófelajánlás rendszere

Infostart
2007. szeptember 18. 16:10
Szerdán dönthet a kormány arról, hogy változzon a személyi jövedelemadóból felajánlható 1+1 százalék rendszere - értesült a Napi Gazdaság. Az APEH elnöke az InfoRádióban azt mondta: ez a változtatás is az egyszerűsítés irányába mutat.

A Pénzügyminisztérium honlapján olvasható adótörvény módosítási javaslatok szinte mindegyike megemlíti az egyszerűsítést. A személyi jövedelemadó rendszerében az elképzelések szerint ilyen egyszerűsítés lenne, hogy a felajánlható 1+1 százalékról rendelkező nyilatkozat bekerüljön az adóbevallási nyomtatványba.

A jelenlegi rendszer szerint egy külön lapon nyilatkozhattak az adózók arról, kinek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. A tervezet szerint jövőre már a nyomtatvány része, egyik oldala lenne ez a rendelkező nyilatkozat.

Szikora János, az APEH elnöke az InfoRádiónak azt mondta: egyelőre nem árulhat el részleteket, de azt igen, hogy ehhez a változtatáshoz 2 törvény módosítása is szükséges.

A változtatástól a szakértők és az érintett civil szervezete azt várják, hogy többen élnek majd ezzel a jogukkal, mint korábban.

Az elmúlt évek tendenciája az, hogy ha nem is lendületesen, de emelkedik a felajánlások száma és összege is. Míg tavalyelőtt az összeg 11,8 milliárd forint volt, tavaly már 13 milliárd. Évről évre nő azok száma, akik élnek a lehetőséggel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást