Beperelik Kínát az autógyártók a "koppintott" modellek miatt

Infostart
2007. augusztus 30. 20:15
Perrel fenyegeti a BMW és a DaimlerChrysler a kínai autógyártókat, amelyek tőlük "koppintották" le a legújabb modelljeiket.

A BMW szerint a Shuanghuan Automobile CEO modellje gyanúsan hasonlít az ő X5-ösükre, a Daimler pedig ugyanezt állítja a cég Noble-jéről és a saját Smart Fortwo-járól.

A kínai cég tagadja a vádakat, és azt állítja, hogy a modellek a sajátjai, a gyártásukat a kormány jóváhagyta, az egész dolgot pedig a sajtó "fújja fel". "Nem hinnénk, hogy modelljeink azonosak lennének másokéival" - nyilatkozta a cég egyik vezetője.

A két német autógyártó ennek ellenére közölte: amennyiben a kínaiak megjelennek modelljeikkel a szeptemberi frankfurti szakkiállításon, akkor jogi útra terelik az ügyet. "Már tettünk lépéseket a CEO európai forgalmazása ellen" - közölte a BMW szóvivője a német Automobilwoche című szaklappal.

A kínai cég új modelljei egyébként nem csupán a németekéire hasonlítanak; az UFO állítólag szinte pontosan úgy néz ki, mint a Toyota Rav4-e.

Pekinget sem először figyelmeztetik, hogy tegyen valamit azon kínai cégek ellen, amelyek nyugati autómodelleket koppintanak le. A Daimlernek tavaly sikerült is elérnie, hogy egy kínai autógyártó a Smarthoz kísértetiesen hasonlító modellt dobjon piacra.