"Erős hullámvasúton" a forint: év végéig is maradhat a bizonytalanság

Infostart
2007. augusztus 16. 14:24
Csütörtökön nap közben már 261 forintot is kértek egy euróért és a piac egész nap nagyon nyugtalan volt. Az elemző szerint nem kizárt, hogy már a jövő héten erősödhet a forint, de az is elképzelhető, hogy akár év végéig elhúzódhat a bizonytalanság.

Csütörtök délben már 261 forintot kértek egy euróért, ami a magyar fizetőeszköz szempontjából kilenc hónapos mélypontnak felel meg. Felgyorsult tehát a forint értékvesztése a magyar tőzsdeindex mélyrepülésének fokozódása mellett.

Nemzetközi kiindulópontja van a forint gyengülésének - mondta a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban. Madár István emlékeztetett az utóbbi napokban az Egyesült Államokban a jelzálogpiacon kialakult válságos helyzetre.

Tartósan 260 forint körül?

Az elemzők azt várják, hogy a forint tartósan 260 forint körüli szintre áll be. Csütörtökön egy ideig meghaladta a 261 forintot is az euró árfolyama, majd visszament 260 forint alá. "Erős hullámvasúton van a korábbiakhoz képest a magyar fizetőeszköz" - jellemezte a helyzetet a Portfolio.hu elemzője.

Madár István szerint a kialakult helyzet fundamentális oka nemzetközi, amihez hozzáadódnak lélektani jelenségek is. "Nincsen bizonyítékunk arra, hogy közvetlen összeköttetés lenne az amerikai és a magyar történések között" - mondta ugyanakkor az elemző.

Nagy kérdés, hogy meddig húzódhat el a jelenlegi bizonytalan helyzet. A Portfolio.hu munkatársa szerint fontos lehet a jegybank bő egy hét múlva esedékes kamatdöntő ülése, ahol nem kizárt, hogy elmarad a korábban a legtöbb elemző által biztosra vett kamatcsökkentés.

Vigyázó szemetek Amerikára vessétek!

A helyzet stabilizálódása főleg külföldi tényezők függvénye - vélte Madár István, aki szerint ehhez elsősorban jó amerikai ingatlanpiaci adatokra lenne szükség.

"Nem kizárt, hogy már a jövő héten újra 260 forint alá mehet az euró, de akár év végéig is eltarthat a bizonytalanság" - mondta a Portfolio.hu munkatársa az InfoRádióban.