Az új kenyér nagyon drága lesz

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 14. 15:11
Várhatóan szeptember közepe után az ország minden területén 200 forint felett lesz egy kilogramm átlagos minőségű kenyér - mondta Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke.

A szakember elmondta: az áremelési tárgyalások a kereskedők és a pékek között már augusztus eleje óta folynak, és várhatóan ennek eredményeként szeptember 15. után már csak 200 forint feletti kenyérárakkal találkozhat a vásárló az üzletekben.

Az elnök az áremelés indokaként a liszt árának drasztikus növekedését jelölte meg. Az utóbbi hetekben a liszt 20 forinttal drágult kilogrammonként. Jelenleg 75-80 forintba kerül, de a szakértők nem zárják ki azt sem, hogy meghaladja majd a 80 forintot is az idén.

Ilonka Boldizsár jelezte: az országban vannak olyan térségek, ahol a pékek már megemelték termékeik árát.

Ezek a régiók: Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megye, valamint a Dunántúl több térsége. A pékszövetségi vezető szerint csak a multinacionális áruházláncok nem emelték a kenyér árát.

Az elnök arról nem kívánt beszélni, hogy a pékek mennyiért szállítanak a kereskedőknek, mondván, hogy a Gazdasági Versenyhivatal eljárást folytat kartellgyanú miatt az ágazatban.