Nyugodtabbak a tőzsdék, de lehet sokkal rosszabb is

Infostart
2007. augusztus 13. 17:19
Az elmúlt hét tőzsdepánikja után, úgy tűnik, mostanra megnyugodtak a kereskedések, így a BUX is. A portfolio.hu elemzője szerint nem valószínű, hogy a következő két hónapban globális gazdasági visszaesést okozzon a bankok közötti bizalmatlanság. Takács Szabolcs úgy véli: addigra megnyugszanak a piaci viszonyok.

A múlt hét végi tőzsdepánik oka az volt, hogy az egyik legnagyobb eurózóna-beli bank, a BNP Paribas arról adott hírt, hogy a hektikus piaci környezet miatt három befektetési alapjánál felfüggesztette a nettó eszközérték-kalkulációt - mondta az InfoRádiónak a portfolio.hu elemzője.

Takács Szabolcs közölte: korábban több amerikai befektetési bank is beszámolt arról, hogy befektetési alapjai csődöltek be, a befektetők pedig az Európából érkező hírek hatására arra számítottak, hogy a BNP Paribas alapjaival sem lesz majd másképp.

Nyugodtabb a hangulat

Úgy gondolták, hogy az amerikai hitelpiaci válság begyűrűzött Európába is, ennek hatására pénteken nagymértékben zuhantak az itteni részvényindexek - tette hozzá a szakértő.

Többszöri jegybanki beavatkozás után pénteken este az amerikai részvénypiacok már nem zártak olyan alacsonyan, mint azt a befektetők korábban gondolták, ennek lehet a hatása, hogy a hétfői európai kereskedés is nyugodtabb - mondta Takács Szabolcs.

Kellett a beavatkozás

A szakértő közölte: a piaci hangulat megnyugtatása érdekében mindenképpen szükség volt a jegybanki beavakozásra, mivel Európában a 4 százalékos alapkamat ellenére közel 6 százalékra szöktek fel a bankközi kamatok.

A pénzintézetek nem merték kihelyezni a hiteleiket, hiszen korábban már olyan piaci szereplők is csődöt jelentettek, amelyekről nem gondolták volna, hogy ilyen helyzetbe kerülhetnek. A bizalomvesztés odáig vezetett, hogy a forrás szűkében lévő bankok akár 6 százalékos kamatot is hajlandóak voltak megadni, ekkor avatkozott be az Európai Központi Bank - fűzte hozzá a portfolio.hu elemzője.

A pesszimisták szerint a bankok közötti bizalmatlanság magasan tarthatja a kamatokat, ez pedig a következő hónapokban globális gazdasági visszaesést is okozhat, Takács Szabolcs azonban úgy véli: szeptemberre, októberre megnyugodnak a piaci viszonyok.

Hanganyag: Zsámboki Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást