Csökkentik az üzemanyagok adóját Olaszországban

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 12. 10:36
Még az idén csökkenteni szeretné az olasz kormányzat az üzemanyagokat terhelő adókat és igyekszik majd nyomást gyakorolni az olajtársaságokra, hogy a benzinkutaknál is alacsonyabb árakat számítsanak fel az autósoknak.

Pierluigi Bersani iparügyi miniszter a hét végén közölte, hogy az egész olajszektort felhívták felelősségvállalásra az infláció visszaszorítása érdekében. A miniszter szerint a parlament is készül egy törvénnyel a kívánt cél elérésére, de sor kerülhet alkalmi intézkedésekre is, szeptember-október körül.

Az olasz sajtóban az elmúlt hetekben általános téma lett a drága üzemanyag, hogy a nyaralni vágyóknak milyen sokba kerül az utazás.

Olaszországban az üzemanyagok ára magasabb az uniós átlagnál, a dízel esetében például közel 10 eurócenttel, azaz mintegy 26 forinttal literenként.

Kormányzati illetékesek szerint is valahol baj van az ásványolaj-kiskereskedelem hatékonyságával, más vélemények szerint azonban kartellgyanús a mindenhol és minden forgalmazóra jellemző magas benzin- és dízelár.