"Vérfürdő" a tőzsdéken - jövő héten folytatódik?

Infostart
2007. augusztus 11. 10:31
Világszerte azt találgatják, hogy hosszabb távon is megrendíti-e a pénzpiacokat az amerikai jelzálogpiac válsága. A tőzsdék meredek eséssel zárták a hetet. Lapszemle.

Valóságos vérfürdőt rendeztek pénteken a befektetők a tőzsdéken - írja a Népszabadság. A borús csütörtök után fekete péntek következett. A Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX ijesztő zuhanásba kezdett, a kereskedés során a hétszáz pontot is megközelítette a veszteség.

Az euró ismét tesztelte a 254 forintos határt, de nem törte át. A nap végén 253,50-nél, tíz nappal ezelőtti szintjén állapodott meg. Budapest azonban egyáltalán nem lógott ki a sorból, s nem is vált az események főszereplőjévé, inkább szenvedő alanyává, ahogy az amerikai jelzálogpiaci hitelválság - a másodrendű, vagyis kockázatos adósoknak nyújtott hitelek bedőlése miatt - tovaterjedni látszik.

A New York-i tőzsde indexe, a Dow csütörtökön csaknem 400 pontot, hozzávetőlegesen három százalékot süllyedt. A riadalmat voltaképpen az okozta, hogy mind az amerikai (Fed), mind az európai (EKB) jegybank beavatkozott, s többletpénzt fecskendezett a bankrendszerbe, ahonnan e bizalmi krízis miatt eltűnt a hitel.

A két intézmény több mint százmilliárd eurót szabadított fel, s ez enyhített ugyan a feszültségen, de egyben gyanút ébresztett a befektetőkben: mit tudhat a két jegybank, amit a piac nem? Ez a hangulat péntekre átragadt Ázsiára is. Tokió 400 pontot, 2,3 százalékot hanyatlott, ám ennél is nagyobbat bukott az ausztrál, a hongkongi, a tajvani és a dél-koreai börze.

A Magyar Nemzet cikke szerint egyelőre bizonytalan, mennyiben érintik a továbbiakban a magyar tőke- és pénzpiacokat az amerikai jelzálogpiacokkal kapcsolatban kialakult, s Európára is átterjedt negatív hírek, valamint az ezek nyomán kialakult pénzpiaci bizalmi válság.

Elemzők szerint a magyar kötvények már közel két hete emelkedő kamatokkal reagálnak a tengerentúli válságjelekre, a régiós devizák is meginogtak, de a legnagyobb változás a részvény- és vállalati piacokon várható.

A hazai államkötvényhozamok az utóbbi két hétben erőteljesen emelkedtek - hangsúlyozta a lapnak a Budapest Alapkezelő portfóliókezelője. Büki András szerint a bizalmi válság hatására a forint is gyengült, de a régiós devizák jól viselték a negatív híreket. A részvények és vállalati kötvények piacán zajlik jelentősebb korrekció, de válságról egyelőre nincs szó.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást