Mindent felforgathat a világ legnagyobb áruházlánca

Infostart
2007. augusztus 9. 12:55
Az amerikai Wal-Mart áruházlánc egy helyi céggel társulva Indiában akar áruházakat nyitni. Ha ez sikerül nekik, akkor átszakadhat egy eddig szilárdnak tűnő gát.

A Wal-Mart a maga évi 351 milliárd dolláros árbevételével és közel kétmillió alkalmazottjával a világ legnagyobb cége és egy most kötött megállapodás alapján az első nemzetközi árhuázlánc lehet, amely üzleteket nyithat Indiában.

A sokáig félszocialista indiai gazdaság a múlt század kilencvenes éveiben indult rohamos fejlődésnek, amikor magánkézbe adtak számos állami vállalatot és bizonyos iparágakba beengedték a külföldi tőkét is.

A kiskereskedelem azonban eddig tiltott terület volt a külföldiek számára, holott az évi 300 milliárd dolláros piacra régóta szeretnének betörni a multik.

A Wal-Mart ezt úgy érte el, hogy az évi 26 milliárd dolláros árbevételű indiai Bharti céggel vegyesvállatot alapított.

A következő hét évben a Wal-Mart ötezer embert foglalkoztató tizenöt áruházat kíván nyitni Indiában.

Vetélytársai, a brit Tesco a francia Carrefour és a német Metro is szeretnének betörni a hatalmas piacra. Indiában azonban a kis boltok tulajdonosai és a hagyományos életmódjukat féltő emberek is ellenzik az áruházlácok megjelenését és a BBC jelentése szerint több nagyvárosban is tüntetni fognak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást