Az elemzők nem várnak alapkamat-csökkentést

Infostart
2007. július 20. 12:28
Nem csökkenti tovább az alapkamatot hétfőn a Magyar Nemzeti Bank - mondta az elemzők többsége a Reuters havi felmérésében. A szakemberek szerint az év végére 7 százalékra csökkenhet az alapkamat, amely jelenleg 7,75 százalék.

Az MNB júniusi negyed százalékpontos kamatlefaragása eldöntötte a hónapokig nyitva álló kérdést, mikor kezdődik meg az Európai Unió legmagasabb jegybanki kamatlábának csökkentése.

Ennek ellenére az elemzők többsége azt mondja, hogy most hétfőn még nem lesz további kamatcsökkentés, de később biztosan.

A devizakereskedők másképp gondolják, többségük újabb kamatvágást valószínűsít. Egyes elemzők szerint a bizonytalanság oka az, hogy sem a legutóbbi adatok, sem a jegybank kommentárjai nem adtak egyértelmű jeleket az alapkamat rövid távú alakulását tekintve.

Az elemzői konszenzus szerint júliusban az infláció csak kismértékben csökken, 8,4 százalékra. Abban azonban egyetértenek a szakemberek a jegybankkal, hogy ősztől gyors csökkenésnek indulhat az infláció.

Az év végére 5,3 százalékos, a jövő év végére 3,4 százalékos pénzromlást vetít előre a felmérés, 2009-ben pedig az átlagos infláció a jegybank 3 százalékos középtávú céljával egyező szinten landolhat.

Az év végére az elemzők szerint 7 százalékra csökkenhet az alapkamat, a kamatlépéseket azonban szerintük a monetáris tanács addig hátralévő hat ülésére kell elosztani.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást