Ukrajnában épülne magyar gáztározó

InfoRádió / MTI
2007. július 10. 16:04
Közvetlenül az ukrán-magyar határ mentén biztosíthatunk egy olyan területet, amely nagy mennyiségű gáz tárolására alkalmas Magyarország számára - mondta Viktor Juscsenko ukrán államfő azt követően, hogy tárgyalt Gyurcsány Ferenc kormányfővel.

Az ukrán elnök hozzátette: Nyugat-Ukrajnában harmincmilliárd köbméter gáz tárolására alkalmas területet tudnak rendelkezésre bocsátani.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a szakértői munka már zajlik egy egymilliárd köbméteres föld alatti gáztározó építéséről Ukrajna területén Magyarország számára, emellett pedig tárgyalnak gázvezeték-tranzitkapacitás biztosításáról egy Magyarországon megépítendő gázerőmű számára.

Magyarország érdeklődését fejezte ki húsz megawattnál kisebb kapacitású vízierőművek építése iránt a Felső-Tisza vidékén - fűzte hozzá a miniszterelnök.

Az energiaszállítás biztonságos működésének garantálása mindkét ország érdeke - szögezte le Gyurcsány Ferenc.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna kezdeményezi-e a hosszú távú villamosenergia-szerződések felülvizsgálat, tekintettel arra, hogy az abban rögzített árak nem tükrözik a piaci viszonyokat, Viktor Juscsenko azt mondta: a jövőben bármi bekövetkezhet, de a legfontosabb kérdés a műszaki rendszer modernizálása.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Magyarország stratégiai partnere Ukrajnának, a kétoldalú kapcsolatokat pedig újra meg kell tölteni tartalommal.

Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt egy évben a két ország újra felfedezte egymást. Hozzátette: ennek jegyében három hét múlva Munkácson ismét találkozik az ukrán elnökkel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást