Elkészült az új uniós repülési feketelista

Infostart
2007. június 28. 11:32
Az Európai Unió kitiltotta légteréből az összes indonéz légitársaságot. A most frissített feketelistán angolai, bolgár, moldovai, orosz és ukrán cégek is szerepelnek.

A közösség valamennyi indonéz légitársaságot tiltólistára vette a biztonsági hiányosságok miatt. A sorból nem hiányzik az ázsiai ország nemzeti cége, a Garuda sem, amely 2005-ig Rómába és Amszterdamba indított járatokat.

A döntésnek nincs különösebb jelentősége Indonéziára nézve, ugyanis az ország gépei egyelőre nem repülnek az Európai Unió tagországaiba.

A listán való szereplése inkább egyfajta általános figyelmeztetés az utazók számára, hogy lehetőleg sehol a világban ne üljenek fel indonéz járatokra.

Az európai polgárok kerüljék el ezeket a légitársaságokat, mert nem biztonságosak - mondta egy uniós illetékes.

A listát legutóbb márciusban tették közzé, akkor 91 légitársaságot tartalmazott. Közülük 74 afrikai volt, a fennmaradók többsége pedig kirgiz. Az új listán 51 indonéziai légitársaság szerepel.

Az unióba akkreditált indonéz nagykövet közölte: országa légitársaságai biztonságosak, és reményei szerint az unió felülvizsgálja majd döntését októberben, a biztonsági szakértőkkel folytatott megbeszélésen.