Véget ért a repülőtéri sztrájk Charleroi-n, elindultak a belgiumi járatok

InfoRádió / MTI
2007. június 17. 17:01
Véget ért vasárnap a belgiumi Charleroi repülőterén dolgozó biztonsági személyzet kétnapos sztrájkja, s így újraindult a légikikötő forgalma: a Wizzair légitársaság délután már elindította Budapestről belgiumi járatát. Hasonlóan döntött egy másik légitársaság, a Jet4you is, míg a charleroi-i repülőtér legfőbb használója, az ír Ryanair hétfő reggeltől ígéri gépei indítását.

Charleroi (és egy másik belgiumi repülőtér, a jóval kisebb forgalmú liége-i légikikötő) péntektől kezdve két napon át nem fogadott gépeket, mert e két repülőtér biztonsági személyzete váratlan munkabeszüntetéssel tiltakozott státusuk tervezett átalakítása miatt.

A biztonságiak jelenleg közalkalmazottak, ám felettes hatóságuk, a vallon közlekedési tárca azt szeretné, ha átkerülnének a repülőterek üzemeltetőinek alkalmazásába.

A dolgozók ezt ellenzik, mondván: az a munkavégzés feltételeinek romlásához, sőt elbocsátásokhoz vezethet, s ráadásul a repülőgépek biztonságát is hátrányosan érintheti.

A Ryanair - amelynek Charleroi az egyik fontos európai bázisreptere - pénteken bírósághoz fordult a váratlan, s több ezer utast hátrányosan érintő munkabeszüntetés miatt, és az órák alatt meghozott végzés el is rendelte a sztrájk befejezését.

A vallon közlekedési miniszter akkor bejelentette, hogy haladéktalanul érvényt szereznek a bíróság döntésének, de ezt az ígéretét - megfelelő tartalékszemélyzet hiányában -- nem tudta teljesíteni.

Végül az hozott megoldást, hogy a sztrájkolók akciójuk felfüggesztése mellett döntöttek: azt remélik, hogy sikerül egyezségre jutniuk a minisztérium képviselőivel jövő keddre tervezett találkozójukon.