Szlovák rendszámtáblához nem elég a kint bejegyzett cég

Infostart
2007. június 13. 16:43
Noha idehaza egyre több a szlovák rendszámtáblás céges autó, nem biztos, hogy tulajdonosaik a szabályoknak megfelelően üzemeltetik a járművet. Északi szomszédunknál ugyan jóval kedvezőbbek az adózási föltételek, de ha például egy Kassán bejegyzett cég ügyvezetője Budapesten lakik, akkor a magyar adótörvények is érvényesek rá. Magyar állampolgárságú magánszemély pedig fél élvnél tovább nem birtokolhat külföldi rendszámtáblás autót.

Nincs regisztrációs díj, alacsonyabb az adótartalom, olcsóbb az ügyintézés, kedvezőbbek a hitelfelvétel feltételei - érvek, amelyek amellett szólnak, hogy az ember Szlovákiában vásároljon autót. Hiszen komoly összegeket lehet megtakarítani így.

Idehaza egyre több szlovák rendszámtáblás cégautóval találkozni az utakon. A vg.hu cikke szerint 7-1000 ezer közé tehető az ilyen járművek száma. Ugyanakkor a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke arra hívta föl a figyelmet, hogy sok járműn szabálytalanul van külföldi rendszám. Vadász Iván az InfoRádiónak azt mondta: a szlovák rendszámtáblához nem elég, ha valakinek szlovákiai bejegyzésű cége van.

Vadász Iván a tartósbérlésről szólva elmondta: semmi akadálya annak, hogy a magyar cégek külföldi autókat béreljenek.

Erdei László, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi hivatalának stratégiai igazgatója az InfoRádiónak arról beszélt, hogy egy uniós állampolgárságú magánszemély, ha Magyarországon tartózkodik huzamosabb ideig, nem használhatja saját tulajdonú kocsiján a külföldi rendszámtáblát

Ha valaki mégsem így tesz, akkor a hatóság leszerelheti az autó rendszámtábláját. Külföldi rokon uniós rendszámtáblás autóját viszont gond nélkül lehet használni a stratégiai igazgató szerint, ha a hozzátartozó erre meghatalmazást ad a Magyarországon élő sofőrnek.

Hanganyag: Póth Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást