"Változtatni kell az adórendszeren"

InfoRádió / MTI
2007. június 11. 16:42
Az adórendszeren minél előbb változtatni kell, a kérdés az, hogy 2008 január elsejére ez megoldható-e - fogalmazták meg a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal hétfői ülésének résztvevői.

Magyarország romló versenyképessége szorosan összefügg az adórendszer gyengeségeivel, ezért szükséges lenne az adórendszer egyszerűsítését, a munkát terhelő adók csökkentését már 2008 januárjától elkezdeni - mondta Parragh László.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a régió országai többségükben túljutottak az adóreformon, ezért bennünket is sürget az idő.

"A külföldi befektetők számára már nem elég vonzerő az adókedvezmény, vagy a javuló infrastruktúra, ezért a gazdasági környezeten kell változtatni" - mutatott rá Parragh László.

Lőrincze Péter, a Trigránit alelnöke emlékeztetett arra, hogy Szlovákiában már eltörölték az osztalékadót, ezért a vállalkozások csak nyereségadót fizetnek.

Magyarország versenyképessége hónapról-hónapra romlik, így már 2008 is messze van, nem szólva egy esetleges 2009. évi adóreformtól - figyelmeztetett Bienerth Gusztáv, az Amerikai Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke.

Az államigazgatásból delegált több résztvevő arra mutatott rá, hogy a magyar jogrendszeren nem tud "átfutni" fél év alatt egy komplett adóreform.

Török Ádám akadémikus, a kerekasztal elnöke úgy látja, hogy megfelelő hatástanulmányok szükségesek az adórendszer reformjának komplett kialakításához, s ezek beépítése után lehet hozzákezdeni az adóreformhoz.