Hol érdemes tankolni?

Infostart
2007. június 2. 06:05
Májusban az autósok a világon szinte mindenütt többet fizettek tankoláskor, mint áprilisban, a jelentősen emelkedő amerikai kereslet miatt. A szakértők szerint a benzinárak várhatóan tovább emelkednek.

A következő hetekben Magyarországon a világ legtöbb országához hasonlóan a benzin árának emelkedésére lehet számítani. Ennek oka, hogy nyáron többet autózunk, és ez különösen igaz Amerikára, ahol nyáron 10-15 százalékkal több üzemanyag fogy, mint télen. A kevés dízelautó miatt a fogyasztók nagy része benzint tankol.

Mi közünk a tengerentúli árhoz?

De miért is vannak hatással az amerikai autózási szokások a mi pénztárcánkra?

Ennek oka az, hogy az Egyesült Államokban szűkek a finomítási kapacitások, a téli időszakban sem fedezik a belső fogyasztást. Ezért Amerika az év egészében is, de nyáron különösen rászorul az európai importra.

A drágulás mértéke egy hónap alatt, ennek megfelelően az Egyesült Államokban volt a legmagasabb: 10 százalék. A második helyen Spanyolország áll, ahol 9 százalékkal nőtt a benzinár májusban áprilishoz képest.

Szomszédaink közül Ausztria vezet 7 százalékkal, amelyet Szlovénia követ 6 százalékkal.

Magyarországon ebben az időszakban nem nőttek az árak, de várhatóan mi sem ússzuk meg a drágulást. Két ország ment szembe a statisztikákkal, igaz nem sokkal, de Norvégiában 2, Portugáliában pedig 1 százalékkal csökkentek az árak.
Hollandiában nem érdemes tankolni

Ha már növekedés, akkor honnan is emelkednek az árak? A Reuters adatai szerint májusban Hollandiában kellett a legtöbbet fizetni a benzin literjéért: 2 dollár 3 centet, azaz 378 forintot. Hollandia Nagy-Britanniát szorította a második helyre. A szigetországban 1,9 dollár, azaz 353 forint a literenkénti ár.

A nagyon drága országnak tartott Japánban érdekes módon, a benzin nem számít drágának. 1 liter 1 dollár 13 centbe kerül, ami alatta marad az európai áraknak.

Ennyiért mi is autóznánk

A már emlegetett Egyesült Államokban nem is csoda, hogy szeretnek autózni az emberek, hisz jóval olcsóbban tehetik, mint Európában. Egy liter benzinért, az áremelések ellenére, még mindig csak 85 centet, azaz 158 forintot kell fizetni.

Amerikában a nagy távolságok, a mobilitás miatt a benzin hagyományosan olcsó, mivel jövedéki adó egyáltalán nem terheli.

De nem csak a tengerentúlon van egy dollár alatt 1 liter benzin ára. Talán nem meglepő módon Iránban a legolcsóbb az üzemanyag: 11 cent, és a többi olajtermelő országban sem kell 80 centnél többet fizetni egy liter benzinért a benzinkutaknál.

Magyarországon 1 dollár 49 cent egy liter benzin ára, amivel az unióban az alsó mezőnyhöz tartozunk. Ennél olcsóbban csak három országban tankolhatunk, Spanyolországban, Görögországban és Csehországban.

Hanganyag és szöveg: Kaputa Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást