Chikán szerint a közszféra a fejlődés legnagyobb gátja

Infostart
2007. május 24. 08:24
Megfelelő gazdaságpolitikával Magyarország megelőzheti a tartós leszakadást a szomszédoktól - mondta az InfoRádiónak Chikán Attila egyetemi tanár, aki szerint a felzárkózást gátolja a versenyképesség romlása.

A svájci IMD májusban közölt versenyképességi rangsora szerint Magyarország 55 ország közül a 35. helyen áll. Előttünk végzett Csehország, míg Görögország, Portugália vagy Szlovákia Magyarország mögött van.

Chikán Attila szerint a versenyképességet leginkább a közszféra jelenlegi helyzete gátolja Magyarországon, főleg az egészségügyé és az oktatásé.

Hiányzik egy nemzetközi gazdasági stratégia is, a foglalkoztatás terén pedig nemcsak a munkahelyteremtésre, hanem a foglalkoztathatóság javítására is ügyelni kellene. Ez utóbbi a szakember szerint egészségügyi és oktatási kérdés.

Chikán Attila hibának nevezte, hogy a kormányon belül folyton új helyre kerül az innovációs intézkedések folyamata, ez ugyanis gátolja a kutatás-fejlesztés koordinálását.

Az országban emellett nem alakult ki egy olyan vállalati háló, amely a fejlett országokban megvan. A menedzsmentek minősége ugyancsak versenyképességet rontó tényező - közölte.

Az adórendszer illetve az elvonások nagysága szintén gyengíti a magyar vállalatok versenyképességét - jelentette ki Chikán Attila.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást