Francia-magyar együttműködés a betétbiztosításban

Infostart
2007. május 18. 16:28
Együttműködési megállapodást kötött a magyar és a francia betétbiztosító. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének szóvivője elmondta: az együttműködés lényege, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap közreműködik a francia bankok magyarországi fióktelepei betéteseinek kártalanításában, ha annak betétei esetleg befagynának, és ha magyar hitelintézetnek egyszer franciaországi fióktelepe lesz, akkor az FGD is hasonló segítséget nyújt majd.

A kezdeményezés uniós szinten is újdonságnak számít, hiszen a magyar és francia betétbiztosító megállapodása nem csupán információcserére korlátozódik - mondta az InfoRádiónak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője.

Binder István hozzátette: ha egy francia bank magyarországi fióktelepénél, vagy az egész csoportnál valamilyen probléma történik, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap a francia betétbiztosító nevében a tényleges kárkifizetésben is közreműködik.

Az együttműködés kölcsönös, annak ellenére, hogy bár francia bankoknak vannak Magyarországon fióktelepeik, Franciaországban azonban nincsenek magyar pénzintézetek - közölte a PSZÁF szóvivője.

A magyar és a francia betétbiztosító együttműködése technikai jellegű, a betétbiztosítás terheit a francia félnek kell állnia, annál is inkább, hogy a Magyarországon működő francia fióktelepek a francia biztosítónak fizetnek díjat - mondta Binder István.

Az 1993-ban létrehozott OBA vagyona 63,3 milliárd forint. Magyarországon utoljára 2000-ben volt olyan bankcsőd, amikor a betétbiztosítónak a Rákóczi Hitelszövetkezet károsult ügyfeleinek kárát kellett megfizetnie 375 millió forint értékben - fűzte hozzá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének munkatársa.

A bankoknak jelenleg árbevételük 2 ezrelékét kell befizetniük az OBÁ-nak.

Binder István közölte: a díjfizetési rendszer megváltoztatása szóba került, megvárják azonban az unió hasonló, egységes változtatási kezdeményezését, aminek átfutási ideje körülbelül két, két és fél év.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást