Moszkva megsimogatta a buksinkat

Infostart
2007. április 16. 20:27
Bár bizonyos "politikai rezonanciák" nehézségeket okoznak, a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok töretlenül fejlődnek - hangzott el az Orosz Föderáció Kereskedelmi és Iparkamarája és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös konferenciáján.

Magyarország lehet az etalon, hogyan kell gazdasági kapcsolatokat ápolni Oroszországgal európai uniós tagállamként - jelentette ki Prohorenko Alexander, az Orosz Föderáció Kereskedelmi Képviseletének elnöke.

Leszögezte: Vlagyimir Putyin orosz elnök legutóbbi látogatása jó eredményeket hozott a magyar-orosz gazdasági együttműködés terén.

A diplomata szerint az orosz piacon nagy az érdeklődés a magyarországi befektetési lehetőségek iránt.

Prohoreno Alexander kiemelte: bár Oroszország még nem tagja a kereskedelmi Világszervezetnek, a két állam gazdasági kapcsolatai a WTO szabályai szerintiek.

Tóth Imre, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke szerint a magyar-orosz kapcsolatokban bizonyos "politikai rezonanciák" nehézséget okoznak, de ennek ellenére lendületes a két fél együttműködése, ami a közös gazdasági érdekeken alapul.

A lehetséges gáztározók építéséről Gilyán György, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára azt mondta: amennyiben a tárgyalások során nem érvényesülnek a gazdasági szempontok, előfordulhat, hogy nem lesz megállapodás, hiszen Magyarországnak az olaj és a gáz legelőnyösebb beszerzésére több technikai lehetősége is van.

Hozzátette: Magyarországnak nem csak olajban és gázban kell gondolkodnia, hanem a megújuló energia és az atomenergia felhasználásában is.

Az InfoRádió arról kérdezte a konferencián Prohorenko Alexandert, hogy lehet-e már valami konkrétumot mondani a Gazprom és a Mol által Magyarországra tervezett kereskedelmi gáztárolóról, ám az orosz diplomata csupán annyit közölt: a tárgyalások zajlanak, de az illetékesek a konkrét tervekkel csak az év második felében állnak majd elő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást