Teljes szavazati jogot adna a külföldi tulajdonosoknak az OTP

InfoRádió / MTI
2007. március 28. 18:56
Alapszabály-módosítást tervez az OTP közgyűlése április 27-én. Az új szabályozás lehetővé tenné az igazgatóság, valamint a felügyelőbizottság tagjainak határozott időre való megválasztását, és megszüntetné a külföldi részvényesek szavazati jogának külön korlátozását.

Az OTP Bank igazgatóságának tagjait eddig öt évre választotta a közgyűlés, a jövőben azonban egységesen határozatlan időre vagy öt évi határozott időtartamra is megválaszthatja, ha áldását adja a módosítási javaslatra a tulajdonosi fórum.

A felügyelőbizottság tagjainak mandátuma az eddigi három év helyett a jövőben határozatlan időtartamra vagy három évre szólna.

Úgy tűnik, Spéder Zoltán alelnök, vezérigazgató-helyettes távozása után nem lesz új alelnöke az OTP Banknak, az igazgatóság ugyanis az új alapszabály szerint a jövőben alelnököt már nem, csak elnököt választana saját tagjai sorából.

Az elnök egyúttal a társaság vezérigazgatója is, és megbízatása az igazgatóság megbízatásának időtartamára szólna.

A szavazati jogot érintő módosítást is tervez az OTP igazgatósága, feloldva a külföldiek szavazati jogának korlátozását.

A külföldi befektetők 2006. végén a hitelintézet teljes alaptőkéjének 87,6 százalékát birtokolták, ehhez a szavazati jogok 81,1 százaléka kapcsolódott.

A most érvényes alapszabály szerint az OTP-nél az összes külföldi részvényes által közvetlenül vagy közvetve gyakorolt szavazati jog mértéke ugyanakkor nem érheti el az összes szavazati jog 50 százalékát, amit a közgyűlés előtt, a regisztráció során érvényesítenek. Ez a korlátozás a javaslat szerint kikerülne az alapszabályból.