Elkerülhető a hitelbírálati díj?

Infostart
2007. március 8. 14:17
Ha valaki hitelért folyamodik egy bankhoz, és azt visszautasítják, a pénzintézet nem köteles döntését indokolni. A hitelbírálati díjat - ha az adott hitelnél van ilyen - viszont ebben az esetben is ki kell fizetni. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azonban tudja a megoldást.

A szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta: azt javasolják, hogy a bankok a hitelkérelem kapcsán az alapvető döntésüket, azaz azt, hogy az ügyfél hitelképes-e vagy sem, hozzák meg ingyenesen, vagy minimális díj ellenében.

Minder István elmondta azt is, hogy a bankok ugyan nem kötelesek az ügyfeleik tudomására hozni azt, hogy milyen szempontok alapján támogatnak vagy utasítanak el egy hitelkérelmet, de - mint mondta - következtetni lehet a szempontokra abból, hogy a pénzintézet milyen dokumentumokat kért be a kérelmezőtől.

Õ is úgy vélte, hogy bár törvényes eljárás, ha egy ügyféltől viszonylag magas hitelbírálati díjat kérnek, majd elutasítják a kérelmét úgy, hogy ezt még csak meg sem indokolják, fogyasztóvédelmi szempontból ez mégis kifogásolható.

Hozzátette: szerencsére nem minden hitelhez számolnak fel bírálati díjat, például számos deviza alapú lakáshitelnél ez semmilyen költséggel nem jár.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást