Bekeményít az APEH

Infostart
2007. február 9. 12:15
Az APEH idén az eddigieknél lényegesen nagyobb figyelmet fordít a magányszemélyek jövedelmeinek és vagyongyarapodásának összhangjára - mondta el az adóhivatal elnökhelyettese.

Ebben az évben már csaknem háromezer vagyonosodási vizsgálatot végeztek el az ellenőrök, az idei évre tervezett tízezerből.

A vagyonosodási vizsgálatok kiválasztása az adóhivatal adatbázisára épül, emellett figyelembe veszik, ha a nagy értékű ingó- és ingatlanvagyon nincs arányban a bevallott jövedelemmel - mondta el az APEH elnökhelyettese az InfoRádióban.

Varga Lászlóné hozzátette: a tartósan veszteséges vállalkozások, a minimálbérre vonatkozó bejelentések és a nagy összegű tagi kölcsönök is a vizsgálat alapjául szolgálnak.

Nagy figyelmet fordítanak a körbeszámlázásokra, az értékesítési láncokra, valamint azokra a cégekre is, akik minimálisra próbálják csökkenteni áfafizetési kötelezettségüket.

Ellenőrzésre számíthatnak azok a vállalkozások is, amelyek jogerősen felfüggesztett adószámú adózótól fogadtak be számlát. Preventív jelleggel pedig ellenőrzik azokat is, akik új adók megfizetésére kötelezettek, például a különadóra.

Az adóhatóság elnökhelyettese kiemelte, hogy minden esetben külön ellenőrzik azt is, igénybe vette-e a gázártámogatást a vizsgálat alanya.Az adóhatóság azt is vizsgálja, hogy az adózók és a foglalkoztatók eleget tesznek-e járulékfizetési kötelezettségüknek.

Az APEH vizsgálata kiterjed azokra, akik tartósan a minimálbér összegét vallják be, valamint megnézik, hogy a felvett jövedelmek után megfizetik-e a járulékokat - nyilatkozta az InfoRádiónak Hajdú Miklósné főosztályvezető.

Kiemelte: a házipénztárak vizsgálatának a célja az, hogy kiderüljön, a kimutatott összegek valóban fellelhetők-e.

Hozzátette: az áfaminimalizálókat is alaposan górcső alá veszi az APEH.

Tavaly minden második vizsgálat szabálytalanságot mutatott ki, és ebből 60 milliárd forint adókülönbözet keletkezett - ismertette Hajdú Miklósné.

Még több rapid egység


A Kiemelt Adózók Igazgatóságának vezetője az InfoRádiónak elmondta: a jelenlegi tízről tizenkettőre növelik az úgy nevezett rapid egységek számát is, amelyek néhány órán belül tudnak adóellenőrzést végrehajtani.

Juhász István hozzátette: az adóellenőrök a Vám- és Pénzügyőrség munkatársaival együttműködve végeznek konkrét operatív ellenőrzéseket, jellemzően árueredet-vizsgálatokat, leltárellenőrzést vagy a nyugtaadási kötelezettség betartását figyelik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Juhász István, Kiemelt Adózók Igazgatósága
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hajdú Miklósné fõosztályvezetõ
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Varga Lászlóné, az APEH elnökhelyettese a vizsgálatokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást