Üzleti titok az orosz gáz ára

InfoRádió / MTI
2006. november 29. 10:50
Az E.ON-t nem értesítette a Gazprom arról, hogy jövőre emelné a gáz árát. Közlésük szerint az árakat egy komplex árképlet alapján, a kőolaj árát kilenc hónapos késleltetéssel figyelembe véve határoznak meg.

Tájékoztatásuk szerint az E.ON-Ruhrgas a Mol földgázüzletágának egy részével együtt megvette a Mol és a Gazprom között 2015-ig szóló hosszú távú földgázvásárlási szerződést is. Az ebben szereplő árképlet él jelenleg is - közölte az E.ON Földgáz Trade Zrt. kommunikációs igazgatója.

Kutas István hozzátette: "hogy Európa, vagy Magyarország milyen áron vásárol orosz földgázt, azt a piaci szereplők üzleti titokként kezelik, így árat én sem mondhatok".

Szakértők szerint az orosz, illetve a közép-ázsiai földgáztermelők általában három hónapos késleltetéssel igazítják áraikat a kőolaj világpiaci árához, így most érvényesül a magas olajár. A mérséklődő olajár miatt a későbbiekben a földgáz árának csökkenésével lehet számolni.

Magyarország 14,7 milliárd köbméter éves földgáz forrásából 12,1 milliárd import, ebből 9,2 milliárd közvetve és közvetlenül orosz gázmezőkről, döntően a Gazpromtól érkezik.

Oroszország politikai és gazdasági céljai

Oroszország politikai céljai eléréséhez évek óta használja az energiaforrásait, legfőképp a gázt - mondta el az InfoRádióban Sz. Bíró Zoltán történész. Az Oroszország-szakértő rámutatott: 1000 köbméter gázért Ukrajna még tavaly is 49 dollárt fizetett, holott egy nyugat-európai országnak ez 250 dollárjába is kerülhet.

A történész elmondta: Oroszország korábban a nyomott gázárakkal az országok politikai lojalitását akarta megvenni. A közvetlen közelében lévő államok azonban elfordultak tőle. Szerinte Kijevnek vagy Tbiliszinek számítania kellett volna arra, hogy a politikai szuverenitást nem adják ingyen.

Moszkva azonban nem politikai értelemben vált érzéketlenné Ukrajnával vagy Grúziával kapcsolatban. Sz. Bíró Zoltán szerint ennél nagyobb probléma, hogy az oroszok nem kaptak szerepet a privatizációkban, helyettük inkább indiai cégeket részesítettek előnyben.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország drágábban veszi a gázt, mint más nyugat-európai ország, a szakértő azt mondta: ehhez a szerződést kell áttekinteni. Románia például Magyarországnál is drágábban vásárolja meg az energiaforrást, ezért azonban szerződésben rögzítették, hogy meddig nem emelkedik az ár.



KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást