Mit szól Brüsszel a magyar fejlesztési tervhez?

Infostart
2006. október 27. 17:55
Hamarosan megkezdődik az egyeztetés az Európai Unió és Magyarország között a második nemzeti fejlesztési tervről. A kormány a héten véglegesítette és fogadta el a dokumentumot, amelyet még Brüsszelnek is jóvá kell hagynia.

Útra kész a második nemzeti fejlesztési terv, a kormány a héten elfogadta a dokumentumot, és most az Európai Unió jóváhagyására van még szükség. Ez hosszabb időt vesz majd igénybe, de ez nem akasztja meg a pályázási folyamatot - mondta el a fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos.

Bajnai Gordon közölte: a legfontosabb fejlesztési területek az oktatás-képzés, a foglalkoztatás növelése, az egészségügyi helyzet javítása, a hátrányos helyzetű kistérségek felzárkóztatása és a kisvállalkozások forráshoz juttatása.

A kormánybiztos kiemelte, hogy a fejlesztési terv társadalmi vitára bocsátása után több javaslatot is belevettek a dokumentumba; például növelték a humánterületek súlyát, hangsúlyosabb lett a civil szervezetek szerepe, és az egyházak véleményét is figyelembe vették.

Az előzetes számítások szerint a közösségi források a hazai társfinanszírozással mintegy 7000 milliárd forintot tesznek ki 2007 és 2013 között.

A kormánybiztos elmondta: a legtöbb pénzt közlekedésre és környezetvédelemre kell elkölteni, hiszen az uniós csatlakozás előtt Budapest komoly vállalásokat tett ezen a téren, amelyeket teljesítenie kell.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Pelczné Gáll Ildikó reagálása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást