Kiváló minőségű, de drágább lesz az idei bor

Infostart
2006. október 7. 14:31
Jó minőségű bor készül az idei termésből - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára az InfoRádióban. Horváth Csaba szerint harminc százalékkal kell majd többet fizetni a 2006-os borért.

A termelők már a vége felé járnak a szüretnek, csak Hegyalja és a késői szüretelésű fajták vannak hátra.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint a minőséggel elégedettek lehetnek, mert a hosszú, napfényes, meleg ősz bepótolta a tavaszi hűvös napok lemaradását, így nagyon szép zamatokkal, nagyon jó mustfokokkal és kellően élénk savakkal kerültek a picékbe a korai fajták.

A mennyiség kevésbé dobogtatja meg a szívünket, valószínűleg hárommillió hektoliter lesz a végelszámolás eredménye - tette hozzá Horváth Csaba.

A főtitkár megjegyezte, hogy ez olyan szempontból nem baj, hogy ennél nagyobb mennyiségre nem is nagyon van piaci kilátás: 3 millió hektoliter fogy el az országban, és jó esetben 600 ezer hektolitert tudnak exportálni.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a szőlő ára jelentősen emelkedett, ennek megfelelően a bor ára is mintegy 30 százalékkal nő majd, ha a piac ezt hajlandó tolerálni.

Reméljük, hogy a kirobbanóan jó minőség kárpótolja majd a fogyasztókat a drágulásért - fogalmazott Horváth Csaba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást