Surányi: az eurózóna tagországai közül több nem tartja be a kritériumokat

InfoRádió / MTI
2006. szeptember 29. 17:41
Szlovénia jövőre, a balti országok 2008-2009-ben, Szlovákia 2009-ben vagy később léphet be az eurózónába, Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon viszont teljesen bizonytalan a dátum - mondta Werner Becker, a Deutsche Bank vezető közgazdásza Budapesten, az "Európa 2007" konferencián.

Egy kicsi, nyitott gazdaság számára, ilyen például Szlovákia, szükségszerű az euró minél korábbi bevezetése - közölte Ivan Miklos.

Az előző szlovák kormány pénzügyminisztere szerint kérdéses, hogy Pozsonynak, sikerül-e bevezetnie 2009-ben az eurót, hiszen az új kormány költekezéssel kapcsolatos ígéretei erősen megnehezítik a konvergencia folyamatát.

Az európai monetáris unió siker, hiszen stabil pénzügyi rendszert hozott létre, de ez elsősorban nem a maastrichti kritériumok teljesítése miatt jött létre - hangsúlyozta Surányi György, a Banca Intesa kelet-európai igazgatója.

A jegybank korábbi elnöke szerint Svédország, Dánia és Nagy Britannia nem tagja az eurózónának, mégis gyorsabban növekednek euró övezetbeli társaiknál és kiegyensúlyozott államháztartásuk helyzete.

Surányi György felhívta a figyelmet arra, hogy a maastrichti kritériumok egyidejű teljesítése szinte lehetetlen, és ezzel magyarázható, hogy az euróövezet 12 országából 7 folyamatosan megszegi a kritériumokat illetve a stabilitási növekedési paktumot.