Hatalmas olajmezőre bukkantak a Mexikói-öbölben

Infostart
2006. szeptember 6. 10:35
Az amerikai Chevron által vezetett cégcsoport bejelentette: akkora olajmezőt találtak a Mexikói-öbölben, amely 50 százalékkal növelheti az amerikai olajtartalékot. A New Orleans-tól 435 kilométerre dél-nyugatra található új mező méretében a legnagyobb amerikai olajmezővel vetekedhet.

Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az olajmező pontos mérete egyelőre nem ismert, és még hosszú idő telhet el addig, amíg az onnan kitermelt olaj kikerül a piacra, így egyelőre nem nyomhatja lejjebb az olajárakat.

"Az elmúlt 15 évben rengeteg hatalmasnak induló mező volt, amely azután szépen lassan kimerült. A Mexikói-öbölben mostanában sokkal több csalódás volt, mint rendkívüli meglepetés" - figyelmeztetett a Reutersnek nyilatkozva Matt Simmons, egy energia-befektetési bankárcsoport feje.

Art Smith, egy energetikai tanácsadó cég vezetője arra emlékeztetett az AP-nek adott interjújában, hogy az Egyesült Államoknak még az új olajmező kiaknázásának megkezdése után is szükséglete több mint 50 százalékát importból kell kielégítenie.

Két éve kutatnak a területen

Az amerikai Chevron, a Devon Energy és a norvég Statoil bejelentése szerint egyelőre még folyamatban van az új olajmező teljes potenciáljának meghatározása. A chevron  2004 szeptemberében hozta nyilvánosságra, hogy olajat keres a területen.

Az AFP által idézett elemző, John Kilduff szerint az új olajmező még a legkisebb kapacitásnál is 400 ezer hordónyi olajat adhat 20 éven keresztül.