Kubis levelét megírta: a szlovákok elutasítják a fajgyűlöletet

InfoRádió / MTI
2006. július 28. 17:47
Válaszlevelet kapott szlovák kollégájától Göncz Kinga külügyminiszter. Jan Kubis úgy fogalmazott: a szlovák kormány most is és a jövőben is határozottan elutasítja az olyan megnyilvánulásokat és az olyan lépéseket, amelyek a két ország kétoldalú kapcsolatait és polgárainak békés egymás mellett élését károsítanák.

A szlovák külügyminiszter arra kérte Göncz Kingát, hogy a szlovák kormányprogrammal összeegyeztethetetlen megnyilatkozásokat Magyarország ne tévessze össze a Szlovák Köztársaság kormányának álláspontjával, és ne is értelmezze annak.

Jan Kubis hozzátette: a szlovák kabinet határozottan elutasítja a fajgyűlöletet, az intoleranciát, a xenofóbiát, az agresszív nacionalizmust és minden szélsőséges megnyilvánulást.

Göncz Kinga magyar külügyminiszter korábban arra kérte Robert Fico szlovák miniszterelnököt és kormányát, hogy határolódjon el a Szlovák Nemzeti Párt elnökének legutóbbi magyarellenes kijelentéseitől.

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke a múlt hétvégén egy csehországi lapnak adott interjújában úgy fogalmazott: a Magyar Koalíció Pártjának célja, hogy Szlovákia szövetségi állammá alakuljon, valamint, hogy átértékelje a trianoni szerződést és a Benes-dekrétumokat.