Lemond vagyonáról a világ második leggazdagabb embere

Infostart
2006. június 26. 10:04
Szinte teljes vagyonáról lemond Warren Buffett, a világ második leggazdagabb embere - a leggazdagabb, Bill Gates jótékonysági alapítványának javára.

A döntés megduplázza a Bill és Melinda Gates Alapítvány vagyonát, amely már eddig is a világ legnagyobb magánalapítványa volt. A szervezet a fejlődő világban a betegségek és szegénység ellen küzd, nyugaton pedig az oktatás fejlesztésére törekszik.

Warren Buffet nem sokkal azután hozta nyilvánosságra elhatározását, hogy a Microsoft elnöke, Bill Gates bejelentette: visszavonul a társaság napi irányításától, és a jövőben több időt szentel a család alapítványának.

Warren Buffet-et gyakran emlegetik az "omahai bölcs" néven, az elmúlt évtizedekben gyakorolt átgondolt befektetési stratégiája miatt. Ennek köszönhetően vagyona jelenleg 44 milliárd dollárra tehető.

Az üzletember vagyonát adó Berkshire Hathaway konglomerátum a következő hónaptól fokozatosan Gates-ék alapítványának tulajdonába kerül, egy kisebb része pedig a Warren Buffet három gyermeke által vezetett alapítványt gyarapítja.

Fel sem merült az öröklés

A Fortune magazinnek nyilatkozva az üzletember azt mondta: soha nem merült fel benne, hogy gyermekeire hagyja a vagyonát.

Ez olyan előnyt jelentene számukra az életben, ami egy meritokratikus társadalomhoz vezetne. A hatalmas dinasztikus vagyonok megölnék a társadalmi játékteret, amelyet sokkal inkább fejlesztenünk kellene - jelentette ki.

Bill és Melinda Gates 2000-ben hozta létre alapítványát, amely jelenleg mintegy 30 milliárd dollárral gazdálkodhat; a vagyonhoz Warren Buffet adomány ugyanennyit tehet hozzá.