Ki fékezi meg a bankokat?

Infostart
2006. június 14. 15:39
A Magyar Nemzeti Bank igazgató-helyettese szerint Magyarországon jelenleg magasabbak a kártyás vásárlás után fizetendő bankközi díjak, mint más európai uniós tagállamban. Prágai István az InfoRádiónak azt mondta: a versenyhatóságnak kell rászorítani a pénzintézeteket a díjak jelentős mérséklésére.

Magyarországon a kereskedőknek manapság 1-4 százalék közötti díjba kerül, ha vevőik bankkártyával fizetnek. A készpénzes fizetés pedig a vásárlóknak lehet drága mulatság, hiszen a készpénzfelvételért tőlük vonnak le - egyáltalán nem jelentéktelen összegeket - a bankok.

A pénzforgalomnak mindig vannak költségei, és helyes, ha a bankok ezeket nem a kamatokban, hanem a díjakban érvényesítik - vélekedett a jegybank-alelnök. Prágai István szerint azonban a magyarországi díjak európai viszonylatban is magasak.

A díjaknak csökkenniük kellene, erre azonban a versenyhatóságnak kellene rászorítania a bankokat, és elérni, hogy olyan bankközi díjakban állapodjanak meg, amik költségekkel igazolható - vélekedett Prágai István.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást