Borfelesleg az unióban

Infostart
2006. február 14. 06:33
Borpiaci reformra készül az Európai Unió a következő hétéves időszakban, mivel a közösség szerint kezelhetetlen az évek óta meglévő több millió hektoliteres borfelesleg. Az Európai Bizottság ennek érdekében találkozóra hívta az uniós szőlőtermelési ágazat szereplőit.

Évente körülbelül másfél milliárd eurójába kerül az uniós polgároknak a minden évben felhalmozódó mintegy 4 millió palack felesleges bor kezelése.

Az Európai Bizottság az évek óta tartó probléma megoldására borcsúcsot hívott össze.

Glattfelder Béla, az Európai Parlament néppárti képviselője az InfoRádióban azt mondta, hogy a következő hét évben kevesebb támogatást kapnak a gazdák.

Szerinte az Európai Unióban sorozatosan olyan módosításokat hajtanak végre a közös agrárpolitikában, ami az támogatások csökkentéséhez vezet.

Glattfelder Béla elmondta, a reformok szükségességét jelzi az egész Európában csökkenő borfogyasztás is.

Konkrét elképzelések egyelőre nincsenek, valószínűleg azonban felülvizsgálják a krízislepárlás gyakorlatát is, mivel az túl költséges, és a felesleg felszámolásában nem játszik nagy szerepet.

A hegyközségek keveslik a támogatást

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára szerint 2007 és 2013 között kevesebb pénz jut a mezőgazdaságra.

Urbán András az InfoRádiónak elmondta, az uniós tendenciával szemben Magyarországon nem halmozódnak fel a borkészletek.

Az unióban évek óta 15-30 millió hektoliter közötti felesleg képződik. Sok év átlagában mi 4 millió hektolitert termelünk, ami nagyjából megegyezik az értékesített bor mennyiségével - mondta Urbán András.

Közölte: az elmúlt két évben hanyatlott a szőlőtermelés. Csak némiképp járt jobban, aki nem szőlőként adta el a termést, hanem bort készített belőle.

Õsztől 5.000 hektárnyi szőlőterület megszüntetésére lehet pályázaton támogatást kérni. A főtitkár szerint eddig körülbelül 4.500 hektárnyi szőlőtőke kivágására érkezett igény. A pályázati határidő a héten lejár.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást