Nem foglalkozunk a milliárdokkal?

Infostart
2006. február 9. 16:21
Az szja-t fizetők kétharmada továbbra sem rendelkezik adója 1 százalékáról. Ezzel milliárdokkal kevesebb támogatás jut az egyházaknak és a civil szervezeteknek.

Az APEH szóvivője az InfoRádióban elmondta: azok a magánszemélyek, akik munkáltatójukkal készíttetik el a személyi jövedelemadó-bevallásukat, legkésőbb február 20-áig nyilatkozhatnak az szja kétszer 1 százalékáról.

Azoknak az egyéni vállalkozóknak és azok az adózóknak, akik az adóhatósági megállapítást választják, a rendelkező nyilatkozatot február 15-éig kell eljuttatniuk az APEH-nek.

Lovas György közölte: csupán az adózók egyharmada ajánlja fel a személyi jövedelemadójának 1+1 százalékát a civil szervezeteknek és az egyházaknak.

Bár a munkáltató által készített adóbevallást is május 22-éig kell eljuttatni az adóhivatalhoz, akik ezt választják, azoknak már február 20-áig nyilatkozniuk kell arról, melyik civil szervezetnek és melyik egyháznak juttatnák a befizetett összeg 1-1 százalékát.

Az önadózók viszont ráérnek május 22-éig nyilatkozni erről.

Típushiba a rendelkező nyilatkozatokban, hogy nem egyértelműen tüntetik fel az adózók a kedvezményezett szervezet nevét vagy nem írják alá a nyomtatványt.

A leggyakoribb "hiba" viszont az, hogy az adózók nem törődnek mindezzel, és senkinek nem ajánlják fel adójuk 1 százalékát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást