Jövőre lassul a világgazdaság növekedése

Infostart
2005. december 16. 16:19
Jövőre markánsan lassul, de még mindig erőteljes marad a világgazdasági növekedés, amelynek kilátásait azonban számos kockázati tényező terheli, áll az Economist Intelligence Unit (EIU) előrejelzésében, amely szerint a magyar GDP-növekedés 2006-ban gyorsulni fog.

Az EIU - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző és elemző háza - szerint a piaci árfolyamokon számolt világgazdasági reálnövekedés 2006-ban 3,0 százalék lesz a 2005-re várt 3,3, illetve a tavalyi 4,0 százalék után.

Az EIU növekedési listáját Mauritánia és Azerbajdzsán vezeti, egyaránt 25 százalékos jövő évi GDP-bővülési előrejelzéssel. Az elemzés kiemeli, hogy Mauritánia nemrég csatlakozott az olajtermelők közösségéhez, Azerbajdzsánban pedig az olaj- és földgáztermelés meredek emelkedése várható.

A növekedési rangsor felső tízes élmezőnyében Kína a maga 8,1 százalékra várt kibocsátási többletével is az utolsó.

A lista legalsó tízes mezőnyében három euróövezeti tagállam található: Németország, amelyre az EIU 1,5 százalékos jövő évi növekedési előrejelzést adott, illetve Olaszország (1,1 százalék) és Portugália (1,0 százalék).

Az elemzés Magyarországról szóló fejezete azt írja, hogy valószínűleg 2006-ra és 2007-re is a kormányzati túlköltekezés lesz a jellemző. A magyar gazdaság "még" nincs válságközeli állapotban, de a gyenge közfinanszírozási helyzet "súlyos fenyegetéssé vált", és a 2010-es magyar eurócsatlakozási céldátum - jóllehet a kormány formálisan még kitart mellette - elvesztette realitását, áll a Londonban kiadott éves EIU-jelentésben.