Mire jó az új konvergencia program?

Infostart
2005. december 1. 21:01
A gazdasági miniszter szerint a kormány elkötelezett a szerdán elfogadott konvergencia program végrehajtása és az euró 2010-es bevezetése mellett.

Benyújtotta az Európai Uniónak a módosított magyar konvergencia programot a kormány.

Eszerint 2008-ban a nyugdíjreform figyelembevételével 2,9 százalék lesz a GDP-arányos államháztartási hiány, az államadósság mértéke 60 százalék alá csökken. Ez azt jelentené, hogy Magyarország 2008-ra teljesíti a maastrichti kritériumokat, és 2010-ben bevezetheti az eurót.

A gazdasági és közlekedési miniszter az InfoRádióban kijelentette: a kormány elkötelezett az új program mellett, ugyanakkor tisztában van azzal, hogy ez jelentős erőfeszítéseket követel az országtól.

Kóka János elmondta: az ország előtt négy kihívás áll, az adó és az államháztartási hiány csökkentése, az autópálya-építés, valamint a bérek és nyugdíjak növelése. A miniszter szerint a célok megvalósítását négy "eszköz" segíti: az erőteljes gazdasági növekedés, a bürokrácia leépítése, a privatizáció folytatása és az uniós fejlesztési pénzek.

Barcza György, az ING Bank elemzője az InfoRádióban úgy vélte: a piacot megnyugtatta az eurócsatlakozási céldátum megerősítése, azonban meglehetősen kicsi az esélye a közös pénz 2010-es bevezetésének. Szerinte ennek legvalószínűbb időpontja 2013 vagy 2014.

A Fidesz végrehajthatatlannak tartja a módosított konvergencia programot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Interjú Kóka Jánossal
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Összefoglaló és elemzõi vélemény
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást