Nyitókép: Pixabay

Veszélyes vírusok lepik el a telefonokat

Infostart
2024. október 21. 04:56
A moblltelefonok piszkosabbak, mint egy vécéülőke - állítja egy tanulmány.

A mobilok higiéniai szempontból katasztrófa sújtotta övezetnek számítanak, baktériumuk, allergének, pollenek és vírusok lepik el nap mint nap az okostelefonok felületét - írja a forbes.hu egy külföldi tanulmány alapján.

Az Arizoniai Egyetem egyik kutatója, Charles Gerba szerint a mobilok rejtett fertőzési gócként funkcionálnak.

Az állandóan fogdosott kijelzőn és hátlapon simán ott lehetnek többek között a gyomorproblémákat okozó streptococcus és kólibaktériumok, valamint az influenza-, sőt covidvírusok is,

hogy csak néhány ronda példát említsünk.

Tisztítási tanácsadás

Első lépésként a tokot kell eltávolítani és megpucolni. Ennek sarkaiban, réseiben összegyűlhet a mocsok, érdemes fülpiszkálóval nekiesni ezeknek a részeknek.

A műanyag bármilyen általános háztartási tisztítóvegyszerrel megtámadható, ha ennyitől baja lesz, akkor a telefont sem tudja megvédeni.

Magát a telefont a legjobb a puha mikroszálas kendővel megtisztítani, papírzsepikendőt, papírtörlő, pláne a durva szivacs használata szigorúan tilos.

A telefonnál el kell felejteni a hagyományos tisztítószereket, mert azok károsíthatják az eszközt. A profik házi kutyulékot is készíthetnek (40 százalék desztillált víz, 60 százalék orvosi alkohol), de jó megoldás a jellemzően szórófejes kijelzőtisztító (monitortisztító).

Ezzel kell benedvesíteni a kendőt, és gyengéden átmasszírozni a képernyőt, az oldalsó részt és a hátlapot. Különös figyelmet kell fordítani a kameraszigetre, illetve a kamerákra, mert ezekben is hajlamos összegyűlni a nehezen eltávolítható szennyeződés.

Arra nagyon kell figyelni, hogy kevés folyadékot használjunk, nehogy befolyjon a készülékház belsejébe, például a csatlakozókon keresztül.

Van aki fültisztító pálcikát használ, különösen a kényes helyeken.

Érdemes ezt a műveletet tényleg pár naponta, legrosszabb esetben hetente elvégezni.